Vorm maakt woning in serie ‘slim’

(Overgenomen uit Cobouw) Papendrecht - Vorm Ontwikkeling uit Papendrecht levert met VormOtica eengezinswoningen die seriematig met domotica ‘slim’ zijn gemaakt. De kopers kunnen de installatie met een smartphone of een tablet bedienen en later naar eigen inzicht laten uitbreiden voor extra mogelijkheden. De eerste negentien VormOtica-woningen staan in het project De Toekomst in Legmeer-West in Uithoorn. Dat zijn koopwoningen van 244.000 tot 270.000 euro. Bij de bouw zijn de woningen in beginsel reeds voorzien van een elektrische installatie waarmee de bewoners centraal de elektrische toepassingen in het huis bedienen. Vorm maakte het systeem met ‘huisinstallateur’ H.Ek Installaties en toeleverancier van installatietechnische materialen Niko Nederland. De installateur prefabriceerde de domotica en testte het resultaat in de werkplaats om zo een gegarandeerd werkend systeem te kunnen plaatsen. “Want de woningen staan in Uithoorn en wij zitten in Den Bosch”, zegt projectleider Hans Eilers van H.Ek, “dus dat worden dure ritjes wanneer er iets onverhoopt niet werkt”.

Eigen bus-systeem 

De installatie biedt onder meer stopcontacten met usb-oplaadpunten. De stopcontacten kunnen elk afzonderlijk worden geschakeld. “Zo kunnen de bewoners bij het naar bed gaan de installatie op de begane grond uitschakelen”, zegt Martin Switzar van Vorm Ontwikkeling. “De verlichting kunnen ze aan de hand van een lichtplan besturen zodat de verlichting aansluit bij het moment van de dag.” Voor de bediening ontwikkelde de toeleverancier een eigen bus-systeem. Elke schakelaar en elk lichtpunt is voor een specifieke ruimte geprogrammeerd. Alle bekabeling komt in de meterkast uit.

“De besturing lijkt in grote lijnen op het KNX-systeem maar het is een eigen ontwikkeling van Niko”, zegt Eilers. Eenvoudig is het systeem volgens hem niet. De monteurs moesten er een week lang een opleiding voor volgen. En dan moet je ook projecten hebben waar je de kennis kunt toepassen omdat je anders de expertise kwijtraakt. De toepassing is voorlopig veilig gesteld, omdat in Papendrecht ook twintig VormOticawoningen worden gebouwd. Het domoticasysteem loont vooralsnog alleen in nieuwbouwwoningen waar het vanaf het begin in is voorzien. Technisch kan het systeem ook in renovatieprojecten worden verwerkt, maar de kosten daarvan zullen vaak als te hoog worden beschouwd, denkt Switzar.